pondělí 29. května 2017

JAK JSME BYLI NA PUPOVĚ

V rámci „dobývání“ :-) „koruny“ nejvyšších vrcholů Slovenska, přišel na řadu nejvyšší vrch Kysucké vrchoviny, Pupov (1096m), sice jen jeho západný vrchol, který je asi o 50 m nižší, ale jsou z něj exkluzivní,  zcela jiné výhledy na hlavní část Malé Fatry jako je Rozsutec, Stoh či Kriváň.

Pupov - západný vrchol
Pohodička na Pupově, nebo Pupovu? :-) 
Nejvyšších vrcholů Slovenska, tedy všech slovenských pohoří, je celkem 33, jsou popsány v zajímavé knížečce „Najvyššie vrchy“ v rámci série Prírodné Krásy Slovenska, a autorem je známý František Kele. Samozřejmě, některé jsou vyloženě profláknuté, jako Gerlach, Ďumbier, Veĺký Kriváň v Malé Fatře, jiné jsou prakticky neznámé (tedy alespoň nám :-)). A jeden z takovýchto je právě Pupov. Je to zcela zřejmě pro jeho těsné sousedství s hlavním hřebenem Malé Fatry, konkrétně vlastně z Terchové na opačnou stranu než je Kriváň, Chleb a podobní ………

Rozsutec z Pupova

...a Kriváň z Pupova
A jestliže na MF o víkendu, kdy jsme byli na Pupově, směřovaly davy lidí, na vršku tohoto relativně neznámého kopce jsme nepotkali „aninohu“…..a především o to šlo :-)…..a také, jedna z cest na Pupov vede z rodné osady známého obyvatele Terchové, Jirky Jánošíka, z Jánošikovcov.

...aaa Rozsutec téměř od Jánošikovcov
Trocha poezie s Connym

Žádné komentáře:

Okomentovat